Koude muren, wat moet ik doen als mijn muren koud zijn?

muren-injecteren

Er is niks vervelender dan een koude muur in huis. Het kan voor velen zorgen voor de nodige irritatie en frustratie. Gelukkig zijn koude muren makkelijk op te sporen en hebben wij de nodige expertise om je verder te helpen.

Wat is een koude muur?

Een koude muur is, vrij letterlijk, een muur dat kouder is dan zijn omgeving. Je kan dit vaak merken door deze aan te raken of, zelf als je langs de muur loopt, kan je een temperatuurverschil voelen. Het verschil met de warmte in de ruimte is zo groot dat het snel merkbaar kan zijn.

Als je eenmaal voelt dat je een koude muur in huis hebt is dat geen goed teken. Je zal meer moeten stoken doordat veel warmte verloren gaat en je zal last krijgen van vochtplekken.

De oorzaken van een koude muur

Het is een fenomeen dat zich eender waar in huis kan voordoen. Je kan op werkelijk alle plaatsen een koude muur of koudebrug krijgen in huis, maar er zijn toch een aantal plekken die hier gevoeliger aan zijn dan andere.

  • Vaak ontstaat een koudebrug bij de onderbreking van de isolatie. Als je isolatiedelen niet goed op elkaar aansluiten dan kan het zijn dat deze ruimte wordt opgevuld door een slechte isolator. Denk bijvoorbeeld aan mortelresten die terecht kunnen komen in deze opening.
  • Tijdens het klussen kan het ook vaak zijn dat je isolatiemateriaal per ongeluk doorboort. Ook dit is een oorzaak dat een koudebrug kan veroorzaken met alle gevolgen van dien.
  • Een andere oorzaak van een koude muur of koudebrug is de afwezigheid van isolatie. Vooral bij oudere woningen is dit vaak een probleem dat we zien terugkeren. Een plek waar dit het meeste voorkomt is bij oude rolluiken en vloeren.
  • Tot slot kan ook verouderd buitenschrijnwerk de oorzaak zijn van een koude muur. Omdat we vroeger nog niet de technologie en kennis beschikbaar hadden die we nu hebben kan het zijn dat het schrijnwerk geen thermische onderbreking bevat. Is dit het geval dan heb je ook het risico op koude muren.

Gevolgen van een koude muur

Een koude muur kan in eerste instantie zorgen voor een onaangenaam en koud gevoel in huis. Het kan bijna voelen alsof het tocht en dat je de ruimte maar niet krijgt opgewarmd.

Doordat de muur ook steeds kouder is dan de omgeving zal er van nature condens beginnen ontstaan op de muur. Hierdoor krijg je vochtplekken en uiteindelijk gaan ook schimmels hier hun weg vinden.

Schimmels in huis zijn erg onaangenaam en hebben slechte gevolgen voor je gezondheid. Als je ziet dat er vochtplekken tevoorschijn komen neem dan zo snel mogelijk stappen om deze aan te pakken en te behandelen.

Koude muren oplossen

Koude muren verhelpen eenmaal ze zich voor doen is geen makkelijke klus. De eerste belangrijke stap om te zetten is het vaststellen van de oorzaak. Heb je bijvoorbeeld enkelvoudig glas of verouderd schrijnwerk dan is het nog relatief makkelijk te verhelpen.

Is de oorzaak een afwezigheid of een verzakking van de isolatie tussen de binnen en de buitenmuur dan hebben we te maken met een heel ander probleem. Als de mogelijkheid bestaat om rond de koudebrug nieuwe isolatie aan te brengen dan kan dit een goede oplossing zijn. Bij sommige gevallen is dit geen mogelijkheid. Vaak is dan de enige oplossing om de volledige buitengevel met een nieuwe isolatielaag te voorzien.

Aanbevolen artikelen