Tips voor het optimaliseren van de keukenindeling en -functionaliteit

Keuken

Je spendeert een aanzienlijke tijd van je leven in de keuken, wel zo fijn als je makkelijk aan de slag kan! Er worden dagelijks maaltijden bereid, van avondeten tot snacks, drankjes maar ook gelegenheden waarbij er uitgebreid gekookt wordt. Een keuken is veel meer dan een plek om maaltijden te bereiden. Je kan de ruimte ook zien als sociale ontmoetingsplek, een omgeving waar mensen samen komen om te praten, spelletjes te spelen of gezamenlijk maaltijden koken. De ruimte moet daarom wel handig zijn ingedeeld. Hier zijn een aantal tips voor een optimale indeling van je keuken! 

 

Functionerende keukenindeling

Een van de belangrijkste elementen in de keuken is opbergruimte. Niks is vervelender dan een aanrecht dat vol spullen staat, zonder enige ruimte om te kunnen koken. Houd daarom rekening bij het ontwerpen van de nieuwe indeling met opbergruimte. Gebruik alle ruimte die je hebt, en maak gebruik van slimme opbergoplossingen. Je kan ook gebruikmaken van de hoogte in de ruimte, door hoge kasten te plaatsen. Zorg ervoor dat je werkblad groot genoeg is om ingrediënten te bereiden, plaats voor keukengerei en het serveren van gerechten. Wanneer je ruimte hebt, zou je ook nog kunnen overwegen om een keukeneiland te plaatsen. Verlichting is essentieel in een keuken. Je kan meerdere lichten plaatsen op verschillende elementen. Zoals een algemene lamp, lichtjes voor boven het werkblad en sfeerverlichting in het eetgedeelte. 

Elektriciteit in de keuken

Dat de keuken elektriciteit nodig heeft is niet zo gek. Zonder elektriciteit kan je niet koken, en werken de koelkast en vriezer ook niet. Denk goed na over de plaatsing van je apparaten. Een vaatwasser kan bijvoorbeeld het beste naast de gootsteen om zo makkelijk te laden en lossen. Om een stijlvolle look te creëren zou je kunnen overwegen om inbouwapparatuur te plaatsen. Het werkt een stuk makkelijker wanneer je genoeg stopcontacten hebt. Denk aan mixers, koffiezetapparaten, waterkokers of bijvoorbeeld een broodrooster. Het hebben van een afzuigkap is ook belangrijk. Hiermee kan je kookluchtjes, dampen en warme lucht afvoeren. Bij het ontwerpen van je keuken is het belangrijk om ergonomisch te werk te gaan. Zorg voor de juiste hoogte van het aanrechtblad, comfortabele handgrepen aan de kastjes en juiste positie van apparaten kan zorgen voor langdurig plezier in je keuken!

Aanbevolen artikelen