3 manieren om metaal te bewerken

Wil je een ontwerp maken met metaal of metaal bewerken? Dan heb je ontzettend veel keuze. Metaal kan namelijk op allerlei manieren bewerkt worden. Er zijn veel technieken die gebruikt worden bij metaalbewerking die allemaal zorgen voor een andere uitkomst. Vaak wordt er ook een combinatie gebruikt van verschillende technieken om de gewenste uitkomst te bereiken. Je kunt metaal op allerlei soorten manieren laten bewerken bij Van Veen Metal Products.  Hier lees je over 3 van de manieren om metaal te bewerken.

Lasersnijden

Om metaal in de juiste vorm te snijden of een ontwerp uit metaal te snijden, kan er gebruik gemaakt worden van lasersnijden. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een hele dunne laser. Deze laser verwarmt het oppervlak heel snel waardoor het smelt. Doordat de laser zo dun is, kan er ontzettend precies gewerkt worden. Je kunt met lasersnijden allerlei ontwerpen uit metaal snijden. Door de gespecialiseerde machines gebeurt dit ook nog eens ontzettend snel. Lasersnijden wordt ook op andere materialen gebruikt, zoals glas of hout.

Ponsen

Om een specifieke vorm uit metaal te halen, wordt er vaak geponst. Dit wordt gedaan met een ponsmachine. Hierin wordt een gewenste vorm geplaatst. Deze vorm wordt met veel kracht op de metalen plaat gedrukt waardoor de vorm uit het metaal geslagen wordt. Je creëert zo dus een gewenste vorm. Je kunt gebruik maken van ponsen om verschillende redenen. Je kunt er bijvoorbeeld snel gaten mee maken om functionele redenen of vormen creëren voor een mooi ontwerp. Ponsen wordt vaak gebruikt voor simpelere vormen. Voor complexe vormen en ontwerpen kun je dan beter kiezen voor lasersnijden.

Walsen

Om de vorm van een metalen plaat te veranderen, kun je gebruik maken van een walsmachine. Er zijn verschillende soorten manieren van walsen, zoals profielwalsen en plaatwalsen. Bij plaatwalsen wordt de vorm van het metaal aangepast. Dit wordt gedaan door het metaal door een paar rollen heen te halen. Hierdoor buigt het metaal in een gewenste vorm. Profielwalsen wordt gebruikt om een patroon om metaal aan te brengen. Dit patroon wordt geplaatst op de rollen en zo het metaal ingedrukt. Je kunt allerlei soorten patronen in het metaal drukken. Hierdoor krijg je ook meer textuur in het metaal. Profielwalsen wordt daarom vaak gebruikt om metaal veiliger maken om op te lopen. Door het patroon is het namelijk minder glad en kun je minder snel uitglijden.

Aanbevolen artikelen